Hoe wij gamen met oogbesturing en headtracking

Wij hebben niet de intentie om een alles omvattend artikel te schrijven over dit onderwerp. Daarvoor is het te complex. Wij gaan u laten zien welke oplossing wij zelf inzetten.

Wij werken samen met veldexperts Jikke van Ewijk en Else Bunjes. Lees hier hun interview: We willen gamen via oogbesturing verder ontwikkelen

Flex Controller Expansion App (FCEA)

De Flex Controller Expension software maakt het mogelijk om te gamen op de Nintendo Switch of de computer. De software werkt alleen in combinatie met de Flex Controller.
U heeft hiervoor naast de Flex Controller en een Windows computer alleen een Eye Tracker nodig. De Tobii Eye Tracker 5 is een relatief goedkope versie, speciaal voor gamen. Maar het werkt ook met b.v. de PCEye 5 van Tobii.
In plaats van oogbesturing werkt de Flex Controller Expension software ook met een headtracker of in combinatie met een computermuis.

Hoe het werkt

De gebruiker speelt de videogames door naar bedieningspanelen (overlays) op het scherm te kijken. De overlay kunt u zelf samenstellen, van heel simpel tot zeer uitgebreid. Dus een eenvoudig spel met slechts 2 virtuele knoppen op het scherm tot alle knoppen en joysticks van een standaard controller, beide is mogelijk. Dat is de kracht van dit systeem.

Onze gamers Lars en Mathew

Lars wordt begeleid door Jikke en Mathew wordt begeleid door Else. Beide jongens zijn aan de gang gegaan met het systeem. Het is een heel avontuur, een ontdekkingstocht van de mogelijkheden. Mathew en Else houden een dagboek bij. U kunt het hier lezen: Dagboek van een EyeGamer

Opstelling 1: gamen op de computer

In deze opstelling draait de game op de computer. Dit kunnen games uit de Windows Store zijn, of via Steam, of wat voor computergame dan ook.
Wel moet het een game zijn die je met een controller kunt bedienen. Games die alleen met het toetsenbord of de muis te bedienen zijn kun je hiermee momenteel niet spelen.
De Flex controller en de FCEA app zorgen ervoor dat er knoppen op het scherm gemaakt kunnen worden en dat ze met oogbesturing geactiveerd kunnen worden.

In onderstaande video is de Tobii Eye Tracker 5 aangesloten op de PC in combinatie met de Flex Controller.

Wat heb je nodig:
– Een windows computer
– Een eyetracker of headtracker
– De Flex Controller
– De FCEA app

Opstelling 2: gamen op de Nintendo Switch

In deze opstelling draait de game op de Nintendo Switch. Op deze manier kunnen dus in principe alle games gespeeld worden die er voor Nintendo Switch zijn. Uiteraard is de ene game meer geschikt dan de andere, afhankelijk van de mogelijkheden van de gamer.
In onderstaande video speelt Lars Mario Kart op de Nintendo Switch. Hij bestuurt het spel met zijn eigen oogbesturing. Het beeld van de Nintendo Switch wordt door de Video Capture Unit (of game capture card) op zijn eigen monitor getoond en daar zijn ook de knoppen te zien die hij kan activeren met zijn oogbesturing.

Wat heb je nodig:
– Een computer
– De Nintendo Switch
– Een eyetracker of headtracker
– de Flex Controller
– Een video capture card ( Capture Card HDMI naar USB C voor Nintendo Switch)
– Een extra USB kabel (USB A naar USB A ) om de Flex controller aan te sluiten
– Gratis software OBS studio
– Gratis software FCEA

Geschikte games voor de Nintendo Switch:

Meer weten?

Handleiding van de FCEA
Handleiding van de Flex Controller

 

 

 

 

CONTACT
Ruud van der Wel
Rijndam Revalidatie
Ringdijk 84
3054 KV Rotterdam
KvK-nummer 24447671
info@nmagaming.nl

Mede mogelijk gemaakt door:

DONATIES
Stichting 'My Breath My Music'
Bankrekeningnummer
NL43RABO0106057820
te Rotterdam

Doneer met behulp van iDeal!

Schrijf je in voor de My Breath My Music nieuwsbrief

NMA Gaming is onderdeel van stichting My Breath My Music