Mijn vriend is een fanatiek gamer en dus ontstond bij mij de behoefte om ook mee te kunnen spelen. Op een dag kwamen we te spreken over NMA gaming en de mogelijkheden die deze stichting heeft. Daarmee was de link gelegd. Op dat moment hadden wij de Nintendo Switch al in huis. Mijn doel was om hier spelletjes op te kunnen spelen. Nu wil het toeval dat NMA gaming op dat moment de eerste Nintendo Flex Controller in Nederland in huis had.

Over Cyntia

Mijn naam is Cynthia van der Winden. Tijdens mijn geboorte heb ik een hersenbeschadiging (cerebrale parese) opgelopen ten gevolge van zuurstoftekort. Hierdoor heb ik een lichte lichamelijk beperking(spasticiteit). Deze beperking houdt mij niet tegen om actief in het leven te staan. Samen met mijn vriend heb ik volop plannen voor de toekomst. We wonen al samen en gaan in november trouwen. Ik werk als adviseur Kennisstrategie Stormvloedkeringen bij Rijkswaterstaat en in mijn vrije tijd zet ik mij in voor een inclusieve samenleving. Mocht je hier meer over willen weten, kijk dan op mijn website.

Van jongs af aan zit ik ook in mijn vrije tijd niet stil. Zo ga ik bijvoorbeeld al 18 jaar skiën met de Vereniging van Gehandicapten Wintersporters. Bij het skiën merk ik hoe fijn ik het vind om mijn grenzen te verleggen. Het verleggen van grenzen is iets dat ik al mijn hele leven doe. Altijd ben ik op zoek naar mogelijkheden om ook mee te kunnen doen.

Nintendo Switch

Mijn vriend is een fanatiek gamer en dus ontstond bij mij de behoefte om ook mee te kunnen spelen. Dat bleek best een uitdaging. In mijn linkerhand zit veel spasme en dat maakt zeker de fijne motoriek heel lastig. De fijne motoriek van mijn rechterhand is iets beter, maar ook niet optimaal. Een manier vinden om daarmee te gamen leek onmogelijk, totdat ik Karin leerde kennen. Karin en ik zijn beide lid van de Goudse Adviesraad voor mensen met een beperking. Op een dag kwamen we te spreken over NMA gaming en de mogelijkheden die deze stichting heeft. Daarmee was de link gelegd.

Op dat moment hadden wij de Nintendo Switch al in huis. Mijn doel was om hier spelletjes op te kunnen spelen. Nu wil het toeval dat NMA gaming op dat moment de eerste Nintendo Flex Controller in Nederland in huis had. Mijn vriend en ik zijn daarom naar Rijndam gereden en daar heb ik voor het eerst met een aangepaste controller gegamed. Natuurlijk ging het nog niet helemaal vanzelf, maar ik voelde dat hier potentie in zat. Hierna is de apparatuur naar mij opgestuurd en ben ik thuis verder gaan experimenteren. Met wat telefonische uitleg van Karin en tips van Ruud is het gelukt om een game setup te creëren waar ik mee uit de voeten kan.

Mijn game setup

Nintendo Flex Controller
Optima Joystick
Logitech Adaptive Gaming Kit

De Nintendo Flex Controller kun je aansluiten op het docking station van de Switch en deze vervangt de originele controllers. De knoppen op deze controller zijn groter, zodat er minder fijne motoriek nodig is. Voor mij bleek dit nog niet genoeg. De knoppen zitten vrij dicht bij elkaar en daardoor druk ik, zeker in lastige spelsituaties, op meerdere knopen tegelijk. Gelukkig biedt de controller de mogelijkheid om elke knop te vervangen door een schakelaar van de Adaptive Gaming Kit van Logitech. Deze kun je in de gewenste positie neerleggen en met klittenband vastmaken op een ondergrond.
Daarnaast kun je de Optima Joystick ook aansluiten op de controller. Doordat je in plaats van het pookje op de joystick ook kunt kiezen voor een stressbal is deze zelfs te bedienen met mijn linkerhand. Op die manier kan ik mijn goede rechterhand gebruiken om de andere schakelaars te bedienen.
Het was in eerst instantie lastig dat mijn linkerhand de joystick steeds omtrok. Spasticiteit kan voor veel kracht zorgen. Gelukkig bleek hier een oplossing voor te zijn. Met de sterkste soort klittenband hebben we de joystick op de hoek van een snijplank geplakt. Het andere deel van de snijplank leg ik onder mijn been, zodat ik met mijn lichaamsgewicht de joystick kan tegenhouden. Dat werkt heel goed, want zo hoef ik mij minder te focussen op het doseren van de beweging van mijn linkerhand.
Door het kiezen van deze opstelling moet ik op een bank zitten tijdens het gamen. Dat heeft ook meteen weer als voordeel dat ik een ontspannen houding aan kan nemen. Daardoor wordt het gamen alleen nog maar makkelijker.

New Super Mario Bros: aanrader!

Het liefst wilde ik een Mario spel kunnen spelen. We hebben bewust voor deze versie gekozen, omdat het een 2D spel is. Dit maakt dat het qua besturing relatief simpel is, omdat ik alleen maar naar links en rechts hoef te bewegen. Zo kan ik minder makkelijk een fout maken als mijn arm even niet doet wat ik wil. Wat ook een voordeel is, is dat ik in deze versie de moeilijkheidsgraad in kan stellen. Zo kies ik ervoor om op het makkelijkste niveau te spellen. In dit niveau kunnen vijanden mij niet doodmaken. Alleen als ik ravijn val, ben ik af. Dit blijkt al genoeg uitdaging te zijn. Toch lukt het en kom ik steeds iets verder. In een volgende blog zal ik een uitgebreidere review van dit spel geven.

Elke level dat ik haal, voelt voor mij als overwinning. Het zijn weer die grenzen die ik aan het verleggen ben en dat zorgt voor blijdschap bij mij en mijn omgeving. Een halfjaar geleden had ik niet gedacht dat het mij zou lukken om te gamen, maar met de hulp van NMA gaming is het toch gelukt. Daar ben ik ze heel dankbaar voor. De komende tijd wil ik nog meer games uit gaan proberen. Natuurlijk houd ik NMA gaming op de hoogte, zodat zij de tips die ik opdoe weer verder kunnen verspreiden. Zo hoop ik dat anderen ook weer van mijn ervaringen kunnen leren.

 

 

CONTACT
Ruud van der Wel
Rijndam Revalidatie
Ringdijk 84
3054 KV Rotterdam
KvK-nummer 24447671
info@nmagaming.nl

Mede mogelijk gemaakt door:

DONATIES
Stichting 'My Breath My Music'
Bankrekeningnummer
NL43RABO0106057820
te Rotterdam

Doneer met behulp van iDeal!

Schrijf je in voor de My Breath My Music nieuwsbrief

NMA Gaming is onderdeel van stichting My Breath My Music