Tjerk Kraus

Didam, 7 april 2022

De 24-jarige Tjerk Kraus vond filmpjes maken van gamen altijd al leuk maar had er geen tijd voor. “Doordat mijn werk door corona wegviel, kreeg ik tijd en ben ik dit serieus gaan oppakken.” Hij is  er bijna fulltime mee bezig. “Ik maak twee gamevideo’s per week en ben er per stuk ongeveer dertien uur mee bezig.”

Winny van Rij – DONDERDAG 7 APRIL 2022

DIDAM – Tjerk heeft de progressieve spierziekte Duchenne. “Vroeger kon ik nog gewoon lopen en twee jaar geleden kon ik mijn handen nog goed gebruiken, dat is nu een stuk minder.” Hij besloot te zoeken naar oplossingen om toch te kunnen blijven gamen en kwam terecht op de website van de HiPerks Foundation, een stichting voor jongeren (12 t/m 35 jaar) met een lichamelijke beperking en/of niet-aangeboren hersenletsel (NAH) voor wie het spelen van games niet altijd vanzelfsprekend is.

Veel apparatuur

Voor deze stichting maakt Tjerk wekelijks op woensdag een video. “HiPerks biedt oplossingen en ik laat zien hoe dit in de praktijk werkt, hoe je ermee kunt gamen.” Op zaterdag maakt hij zijn eigen gamevideo die hij om 19.00 uur upload op zijn eigen YouTubekanaal Berkje23. Om dit te kunnen doen heeft hij best wel wat apparatuur staan. “Een PlayStation, een computer, een green screen achter me, een lamp om er eventueel op te richten, een microfoon en twee beeldschermen. Op het ene scherm speel ik de game, op de ander neem ik de video op.”

Games testen

Dan heeft hij voor het gamen nog een speciale controller. “Omdat mijn vingers krom zijn. Die heb ik van NMA Gaming, van Ruud van der Wel. Mijn oude controller staat op een standaard die ik met mijn linkerhand nog wel kan bedienen.” Hij vindt eigenlijk alle games wel leuk. “Omdat ik er heel veel moet testen, ontdek je dat er best heel veel leuke games zijn, maar ik speel het liefst voetbalgames.”

Geregeld op pad

Ook in het echte leven houdt Tjerk van voetbal. “Ik heb een seizoenkaart en ga geregeld naar thuiswedstrijden van Vitesse, soms naar een uitwedstrijd. We hebben hier bij mij en mijn ouders thuis een bus staan, dus ik kan overal naartoe.” Ook pakt hij nog wel eens de trein. “Om mijn broer te bezoeken. Alleen maar binnen zitten is ook maar saai. Ik speel ook rolstoelhockey. Elke maandag hebben we training en eens in de zoveel tijd een competitiedag.”

Volg Tjerk

Daarnaast zoekt Tjerk ook vrienden op of ze komen bij hem. “Samen gamen en juist door het gamen weer nieuwe mensen leren kennen, dat is leuk.” Hij leeft wel bij de dag en kijkt per keer hoe het gaat maar voorlopig is Tjerk nog lang niet klaar met het maken van zijn gamevideos voor YouTube. “Ik zou nog wel wat meer volgers willen hebben.” Kijk hiervoor op zijn YouTubekanaal Berkje23:

Dit gebruikt Tjerk om te gamen:

–  Playstation 5
–  Game PC
–  Titan 2
–  Xbox Adaptive Controller
–  Adaptive Game Kit
–  Mini Joystick
–  Aangepast statief voor de Playstation 5 controller

CONTACT
Ruud van der Wel
Rijndam Revalidatie
Ringdijk 84
3054 KV Rotterdam
KvK-nummer 24447671
info@nmagaming.nl

Mede mogelijk gemaakt door:

DONATIES
Stichting 'My Breath My Music'
Bankrekeningnummer
NL43RABO0106057820
te Rotterdam

Doneer met behulp van iDeal!

Schrijf je in voor de My Breath My Music nieuwsbrief

NMA Gaming is onderdeel van stichting My Breath My Music