Yasho

Yasho is een jongen van 14 jaar. Hij heeft leukodystrofie. Dit is een zeldzame, erfelijke progressieve stofwisselingsziekte, die de witte stof van de hersenen treft. Yasho is al geruime tijd zeer ernstig beperkt. Hij had nog nooit eerder een videogame op een gameconsole kunnen spelen. Dankzij onze hulp en sponsoring van Stichting het Gehandicapte Kind kwam daar april 2020 verandering in.

Wij waren nieuwsgierig en wilden het volgende weten van Yasho en zijn ouders:

  1. Heb je veel plezier van je Xbox?

Yasho vindt het heel leuk om videogames te spelen. Hij speelt vooral samen met zijn jongere broer Sudeep en met zijn hulpverlener Youri. In de tijd van Covid-19 is het moeilijk om Yasho de hele tijd betrokken en gelukkig te houden. Hij kan niet meer naar school. De Xbox kwam precies op het juiste moment voor hem. Hij geniet weer van zijn vrije tijd en het is nog eens gezond ook, omdat het voor Yasho meteen ademhalingstherapie. Wij ouders hadden nooit gedacht dat Yasho videogames zou kunnen spelen. Maar het was voor ons een aangename verrassing om Yasho te zien spelen. Verder zien we Yasho ook samen met zijn jongere broer spelen, wat niet zo gebruikelijk is.

  1. Welke spelletjes speel je graag?

Yasho speelt het liefst Giana Sisters Twisted Dreams, Peggle 2 komt op de tweede plaats. Yasho speelt ook weleens Astropop.

  1. Welke apparatuur gebruik je en welke aanpassingen zijn gemaakt?

Yasho gebruikt de Xbox One, de Xbox Adaptive Controller en de MyPuffswitch. Ruud van der Wel* en Peter Feenstra** hebben wat aanpassingen gemaakt zodat Yasho de spellen kan spelen met een sip/puff switch (blaas/zuig-schakelaar). Zo is een leuke videogame spelen meteen een goede ademhalingsoefening.

*Ruud werkt bij Rijndam revalidatie als ademhalingstherapeut. Yasho heeft al een aantal jaren ademhalingstherapie van Ruud. Tijdens deze therapie worden de GroovTube, PEPmasker en Magic Flute gebruikt.
** Peter Feenstra is een elektrotechnicus. Hij bouwt en ontwikkelt nieuwe hardware voor onze gamers.

CONTACT
Ruud van der Wel
Rijndam Revalidatie
Ringdijk 84
3054 KV Rotterdam
KvK-nummer 24447671
info@nmagaming.nl

Mede mogelijk gemaakt door:

DONATIES
Stichting 'My Breath My Music'
Bankrekeningnummer
NL43RABO0106057820
te Rotterdam

Doneer met behulp van iDeal!

Schrijf je in voor de My Breath My Music nieuwsbrief

NMA Gaming is onderdeel van stichting My Breath My Music