Op 25 november 2017 heeft Robin een ernstig verkeersongeluk gehad. Hij is aangereden door een motor en heeft hierbij ernstig hersenletsel opgelopen. Hij lag geruime tijd in coma. Op dit moment krijgt hij therapie bij Rijndam Revalidatie in Rotterdam. Voor zijn onderwijs gaat hij naar Mytylschool De Brug. Sinds begin 2020 is Robin weer aan het gamen.

Samen met Lisanne kan Robin gamen

Sinds kort heeft Robin een maatje die samen met hem op zaterdagmiddag twee uur lang gaat gamen. “Hij heeft er zoveel plezier in,” zegt moeder Miranda. “Dat doet ons erg goed. Lisanne is 18, veel handiger dan wij met al die games en belangrijker nog, ze hadden gelijk een klik.”

Winny van Rij – ZONDAG 14 MAART 2021

RIDDERKERK – Robin heeft al ruim een jaar een aangepaste controller. “Van Microsoft voor mensen met een beperking, maar dat was voor Robin niet geschikt.” Sinds Ruud van der Wel de bediening van de controller voor Robin op maat aanpaste, kan hij zelf ook bepaalde dingen in de games doen. “We leerden Ruud kennen van de therapie die hij op school aan Robin geeft.” Hij nodigde hen uit met de controller bij hem te komen maakte een complete constructie. “Onder de armleuningen van de rolstoel kunnen we statieven bevestigen waaraan grote knoppen zitten. Die knoppen leggen we onder de handen van Robin waardoor hij met een lichte aanraking al een actie kan uitvoeren.”

Het klikte meteen

In het begin speelden zijn ouders en zusje Rosalie met hem veel het spel Peggle dat Ruud hen aanraadde, een spel zonder tijdsdruk want anders is het te lastig. “Erg leuk, maar al gauw wil je wat meer soorten spelletjes hebben.” Dat uitzoeken en uitproberen kostte veel tijd en duurde ook te lang voor Robin. “Hij wil natuurlijk gewoon spelen.” En dus ging Miranda op zoek naar een maatje die ze heel toevallig vond in de nabije kennissenkring. “Lisanne. Haar moeder is vriendin met een van onze PGB-hulpen. In de coronatijd vielen haar studie en bijbaantje stil en wilde ze graag iets nuttigs doen.” Tijdens de kennismaking vroeg Miranda of ze van gamen hield. “Ze gingen er samen voor zitten, het klikte meteen tussen die twee en ik heb me bewust wat teruggetrokken.”

Hij begrijpt alles

Lisanne zoekt uit hoe nieuwe spellen werken, sluit de controller aan en samen spelen ze dan bijvoorbeeld Monopoly. “Ze hebben er twee tot drie weken over gedaan en Robin heeft haar al verslagen.” Ze spelen ook nog steeds Peggle. “Lisanne richt op de balletjes en Robin schiet.” De communicatie is vrij eenvoudig. “Robin kan niet praten maar begrijpt wel alles. Lisanne zegt wat hij moet doen en op een vraag doet hij zijn linkerhand omhoog als het ja is en zijn rechterhand als hij nee wil zeggen. Ook kan hij nee schudden met zijn hoofd.”

Eindelijk iets leuks

Miranda is erg blij met Lisanne. “Het voegt echt iets toe. Het is heel fijn dat we het gamen voor Robin met haar verder kunnen uitbreiden. Hij vond dit vroeger ook al erg leuk, dus toen we alle zorg voor hem goed op de rit hadden, was het tijd om gewoon iets leuks te regelen.” En ook iets waar wat uitdaging in zit. “Er zit geen tijdsdruk op de spellen maar je moet wel flink je best doen om een level hoger te komen.” Dat gaat met links beter dan met rechts. “Ik hoop uiteindelijk ook dat zijn kracht en motoriek door het gamen iets zullen verbeteren.”

Robin in het AD

Op 8 februari heeft het Algemeen Dagblad een

artikel gepubliceerd over Robin en de vindingen waarmee hij kan gamen.
Algemeen Dagblad: Dankzij deze uitvinding kan gehandicapte Robin (14) weer gamen: ‘Heel emotioneel’
Het artikel kan gelezen worden op ad.nl

CONTACT
Ruud van der Wel
Rijndam Revalidatie
Ringdijk 84
3054 KV Rotterdam
KvK-nummer 24447671
info@nmagaming.nl

Mede mogelijk gemaakt door:

DONATIES
Stichting 'My Breath My Music'
Bankrekeningnummer
NL43RABO0106057820
te Rotterdam

Doneer met behulp van iDeal!

Schrijf je in voor de My Breath My Music nieuwsbrief

NMA Gaming is onderdeel van stichting My Breath My Music