Hüseyin kan nu zelf PlayStationen

Sinds het begin van de zomervakantie beschikt Hüseyin over een speciale standaard waar hij de controller van de PlayStation op kan zetten. “Zo kan ik rustig met mijn vingers de knoppen bedienen en kost het me niet zoveel energie.”

Winny van Rij – WOENSDAG 13 OKTOBER 2021

MAASSLUIS – Hüseyin Taşpınar is 13 jaar en sinds een half jaar heeft hij vrienden waar hij naartoe gaat en die bij hem thuis komen en waarmee hij soms samen gamet. “Ruud had eerst alleen maar aanpassingen voor de X-Box maar ik wilde graag op de PlayStation. Dat is nu veel meer in.” Ruud van der Wel van NMA Gaming zocht naar mogelijkheden en vond samen met ergotherapeut Sylvie Suijkerbuijk een oplossing. “Ik ben een paar keer op maandag bij hem geweest om te oefenen en nu lukt het me zelf.” Hüseyin heeft een hangend ooglid, scheve voeten en kleine vingers en handen. “Een beperkte handfunctie. Daarom is mijn reactievermogen ook niet zo goed met een gewone controller. Hij vindt in zijn eentje gamen trouwens ook erg leuk. “Ik ben al lang blij dat ik dit zonder hulp kan doen wanneer ik er zin in heb.

 

 

 

 

 

Brief over eenzaamheid

Dat was vroeger wel anders. “Ik had wel veel hulp nodig, bijvoorbeeld ook in de speeltuin. Dan vroeg ik m’n moeder om even te helpen terwijl andere kinderen alleen speelden.” Omdat hij ook op een andere school zat en niet gewoon naar de sportclub kon, voelde hij zich vaak eenzaam. “Ik was ook best wel onzeker en bang.” Sinds een jaar of twee is dat veranderd. Hüseyin schreef toen een brief aan de scholen in de buurt waarin hij over zichzelf en over zijn eenzaamheid vertelde. Hij haalde zelfs het Jeugdjournaal en mocht in de klas komen vertellen.

Zelf vrienden maken

Het is niet zo dat hij sindsdien allemaal vrienden heeft. “Ze komen niet vanzelf. Ik ben via social media met mensen van mijn leeftijd gaan praten en dat was wel spannend, want je kent ze niet.” Hij heeft daardoor nu wel vriendjes in de buurt. “We spraken elkaar via Whatsapp en we belden en toen bleek dat ze net zo zijn als ik.” Nu chillen ze samen. “Chips eten bij mij thuis, even naar het winkelcentrum bij ons achter om wat eten te halen.” Een hele nieuwe ervaring voor Hüseyin. “Het was de eerste keer dat ik zoiets meemaakte en ook wel spannend. Soms was er ruzie en daar moest ik dan mee leren omgaan. Maar de laatste ruzie was ergens in mei denk ik.”

Kinderambassadeur

Hüseyin kan er goed over vertellen en dat werd opgemerkt. “Ik ben kinderambassadeur geworden van Het Gehandicapte Kind.” Al sinds november 2020, maar door corona lagen alle activiteiten stil. “De directeur zei wel dat we veel moesten doen, maar dat komt nu pas op gang zoals een gesprek met allemaal politici van allerlei partijen in de Tweede Kamer. Het gaat nu pas echt beginnen.” Hij heeft er zin in. “Ik wil dat er meer gedaan wordt voor kinderen met een handicap in speeltuinen, bij sportclubs en op scholen zodat we ook gewoon mee kunnen doen. Sommige dingen kosten me wel erg moeite maar er zijn kinderen die minder kunnen dan ik.”

Grote plannen

Later wil Hüseyin een eigen talkshow beginnen en een extra stichting opzetten voor gehandicapte kinderen. “Of directeur worden van deze stichting. Zorgen dat er nog meer gedaan wordt en dat er nog meer geld binnen komt. Voorlichting geven op scholen bij jonge kinderen, laten zien dat je kan zijn wie je bent.” En meer bekendheid krijgen. “Dit gesprek helpt ook al.”

 

CONTACT
Ruud van der Wel
Rijndam Revalidatie
Ringdijk 84
3054 KV Rotterdam
KvK-nummer 24447671
info@nmagaming.nl

Mede mogelijk gemaakt door:

DONATIES
Stichting 'My Breath My Music'
Bankrekeningnummer
NL43RABO0106057820
te Rotterdam

Doneer met behulp van iDeal!

Schrijf je in voor de My Breath My Music nieuwsbrief

NMA Gaming is onderdeel van stichting My Breath My Music