Jordi van Heeswijk, Hanneke van Doren-van Sijll en Loes Theunissen

Nijmegen, 7 november 2022

De therapeuten van de kinderrevalidatie van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen zijn altijd bezig met het bedenken van oplossingen om het voor hun patiënten zo optimaal mogelijk te maken. Vooral Ergotherapeut Jordi van Heeswijk die altijd al bezig was met technische snufjes. “Ik schroefde controllers open om knoppen aan te passen, zodat mensen met een lichamelijke beperking ermee aan de slag konden.” Dat is niet meer nodig met de komst van de Adaptive controller van Xbox. Sinds Jordi in contact kwam met Ruud van der Wel van NMA Gaming zijn er nog meer bedieningsmogelijkheden om kinderen te laten gamen. Zo ontwikkelde Peter Feenstra in opdracht van Ruud de MyPuff Switch.

Jordi is kinderergotherapeut. Samen met fysiotherapeut Hanneke van Doren en logopedist Loes Theunissen behandelt ze vele kinderen die onder andere met ademhalingsproblemen te maken hebben. “Bij logopedie let je op de ademhaling en hoe die wordt gebruikt bij stemgeving,” legt Loes uit. “Als fysiotherapeut train ik de longfunctie,” vult Hanneke aan. Jordi: “Als ergotherapeut koppel ik functies die je wilt trainen aan dagelijks activiteiten, zoals bijvoorbeeld gamen.” Ze werken dus vanuit verschillende disciplines aan hetzelfde probleem en dat met hetzelfde apparaat.

Foto opblazen
Ze geven het voorbeeld van de 11-jarige Riyad die de spierziekte SMA heeft en dus altijd therapie nodig heeft. “Hij ademt oppervlakkig waardoor zijn verstaanbaarheid minder goed is,” legt Loes uit. Hanneke: “Wij zijn dan bezig met het verrijken en verdiepen van de ademhaling, ook om longontsteking proberen te voorkomen.” Dat is dus hard werken en niet altijd even leuk voor Riyad. Loes: “We begonnen met het muziekinstrument de Magic Flute en de Groov Tube, allebei van Ruud. Met de GroovTube kun je bijvoorbeeld een foto van ons opblazen die steeds lelijker wordt en dat vinden de kinderen altijd heel grappig.” “Op een gegeven moment was Riyad wel uitgekeken op het fluiten en de blaaspelletjes,” weet Hanneke.

Actie door blazen of zuigen

Dus toen Jordi in aanraking kwam met NMA Gaming en ze de MyPuff Switch konden gebruiken bij hun therapie, ging er voor hen maar ook voor Riyad een wereld open. “Dit apparaat sluit je aan via de Adaptive Controller van de Xbox en dan kun je acties doen door te blazen of te zuigen,” legt Jordi uit. “Dat wisselt per spel en het kan dus zijn springen, scoren, gas geven, remmen en meer. Op die manier is Riyad op een ontspannen manier bezig met trainen.” Daarbij gaat het om de ademhaling, maar bij Riyad ook om zijn handfunctie. “Hij kan nog wel een aantal knoppen bedienen met zijn vingers.”

We moeten hem zelfs afremmen

Riyad zit de hele dag in de rolstoel en ze zien dat hij heel veel plezier haalt uit het gamen. Ze merken ook dat het trainen gemakkelijker gaat. Loes: “Was hij het eerst na drie keer blazen al zat, nu moeten we hem remmen, soms blaast hij wel dertig keer achter elkaar.” Daarin moeten de omgeving hem sturen. Hanneke: “Dit is voor hem topsport en dat kost veel energie.” Was Riyad eerder nog wel eens ongeduldig met zijn oefeningen, met het gamen heeft hij er geen last van. “Zelfs niet toen het enorm veel tijd kostte om het ademmasker op maat voor hem in te stellen,” aldus Loes. “De resultaten zijn lastig meetbaar te maken maar door te observeren zien we zeker positieve ontwikkelingen.”

Zelfvertrouwen neemt toe

Ze merken dat hij sterker en krachtiger wordt, ook verbaal. Loes: “Hij kan beter aangeven wat hij wel wil en kan.” Met het gebruik van de MyPuff Switch werken ze ook aan participatie. “Hij kan nu ook met zijn broers en vrienden spelen,” licht Jordi toe. “Daarmee neemt ook zijn zelfvertrouwen toe, te weten dat je nog wel dingen kunt. Er was nooit perspectief, hij heeft de hem gegeven levensverwachting al overschreden.” Hanneke: “Hij heeft zelf ook het gevoel weer mee te kunnen doen. Je ziet hem groeien, hij is heel trots.”

Specialisten

Deze techniek wordt in het land al vaker toegepast weet Jordi. “De Xbox Adaptive Controller is steeds meer in gebruik en de technische aanpassingen rondom games gaan snel. Naast de Maartenskliniek gebruiken ook Rijndam, het Roessink en Klimmendaal de MyPuff Switch. We hebben een appgroep met aantal specialisten om ervaringen uit te wisselen en we worden bij congressen gevraagd om uitleg te geven, want het staat nog in de kinderschoenen.”

Riyad in Topdoks! https://www.zapp.nl/programmas/topdoks/gemist/VPWON_1345825

Blij met Willie Wortel

Jordi is inmiddels ook verbonden aan NMA Gaming, doet adviserend en onderzoekend werk. Zo is er een mooie samenwerking ontstaan. “Ruud weet erg veel van ademhaling en is heel betrokken.” Hanneke is blij met de samenwerking. “Ook fijn dat wij rechtstreeks met Ruud contact kunnen opnemen. Toen het niet helemaal goed ging met het mondmasker stuurden we hem een filmpje van Ryad en kon hij een aanpassing doen.” Loes ziet hem als een Willie Wortel. “Hij heeft overal een oplossing voor.”

CONTACT
Ruud van der Wel
Rijndam Revalidatie
Ringdijk 84
3054 KV Rotterdam
KvK-nummer 24447671
info@nmagaming.nl

Mede mogelijk gemaakt door:

DONATIES
Stichting 'My Breath My Music'
Bankrekeningnummer
NL43RABO0106057820
te Rotterdam

Doneer met behulp van iDeal!

Schrijf je in voor de My Breath My Music nieuwsbrief

NMA Gaming is onderdeel van stichting My Breath My Music