Aangepaste game-opstelling bevordert de zelfstandigheid

Juno en Marcia den Hollander

Dordrecht, 25 mei 2023

De bijna vijfjarige Juno speelt graag spelletjes op de aangepaste Nintendo Switch Controller. “In plaats van alleen maar filmpjes kijken op de tablet, kan ze nu zelf ook actief bezig zijn,” vertelt haar moeder Marcia. Mario Kart, Disney Magical World. Vooral spellen met poppetjes.

Toen Juno 1 jaar was, werd in eerste instantie unilaterale cerebrale parese vastgesteld, maar later werd dit bijgesteld naar bilaterale cerebrale parese. “Dit geeft met name beperkingen aan de linkerzijde, maar ook de rechterzijde is aangedaan.” De prognose was niet fraai maar gelukkig heeft Juno een lichte vorm. “Ze kan zich goed verbaal uiten en is mobiel, de spasmes komen vooral tot uiting in haar linkerhand, met name bij haar duim. Hiervoor draagt Juno een brace.”

Joystick werkt goed

Precies die beperking maakt het lastig voor Juno om twee handen te gebruiken voor spelletjes waardoor haar ouders op zoek gingen naar aangepaste mogelijkheden. “Op de Veinedagen in Gorinchem kwamen we in contact met Ruud van der Wel van NMA Gaming. We konden ter plekke wat spelletjes en hulpmiddelen testen en we merkten dat ze goed met de Joystick overweg kon. Die mochten we vervolgens een tijdje thuis proberen.”

Aangedane hand ook gebruiken

Ze kozen uiteindelijk voor de grootste maar ook de duurste Joystick. “Die werkt gewoon het beste voor Juno.” De spelletjes zochten ze zelf uit en nu staat er in huis op een bureautje met antislipmat een standaard opstelling klaar: de Optima Joystick en een Hori Board die de controller vervangt. “Deze heeft grote knoppen waarop ze kan slaan. Op deze manier is er spelenderwijs ook extra stimulans om haar linkerhand te openen en dat helpt weer voor de grove motoriek.”

Zelfstandig worden

Het zelf kunnen spelen van spelletjes is ook goed voor afleiding. “Als ze bijvoorbeeld veel prikkels heeft bij heftige emoties, gaat ze friemelen en frunniken. Nu kan ze een spelletje spelen en dan ontspant ze en heeft ze afleiding.” Een ander belangrijk aspect vindt Marcia dat het gamen de zelfstandigheid bevordert. “We moeten alles wel aan zetten en soms helpen we bij een gecombineerde handeling, maar ze kan zelf het spelletje dat ze wil spelen selecteren en dat wil ze ook graag.” In een van de spelletjes kun je koken, gerechten in een restaurant verkopen en geld verdienen. “Dan is ze trots dat ze dat kan.”

Sociale kaart

Marcia zou het fijn vinden als er een actuele lijst van spelletjes is, vooral voor het jongere kind. Dat geldt ook voor andere tips en hulpmiddelen. Een sociale kaart die up to date is kan hierbij handig zijn, ook contact met andere ouders om ervaringen te delen wordt als waardevol beschouwd.

Gamen is universeel

Ze zijn erg blij met de aangepaste game-opstelling. “Mensen die bij ons binnen komen verbazen zich over wat er allemaal mogelijk is en wij vinden het super fijn dat dit er allemaal is. De kosten zijn relatief laag en zo kan Juno ook gamen.” Marcia verwacht dat het sociale aspect later ook nog zal meespelen. “Als ze met andere kinderen kan spelen. Gamen is universeel, fijn dat ze die mogelijkheid heeft.” En spelletjes zijn natuurlijk veel interactiever dan een filmpje kijken. “Ze kan ontspannen en haar aangedane hand op een effectieve manier inzetten.”

CONTACT
Ruud van der Wel
Rijndam Revalidatie
Ringdijk 84
3054 KV Rotterdam
KvK-nummer 24447671
info@nmagaming.nl

Mede mogelijk gemaakt door:

DONATIES
Stichting 'My Breath My Music'
Bankrekeningnummer
NL43RABO0106057820
te Rotterdam

Doneer met behulp van iDeal!

Schrijf je in voor de My Breath My Music nieuwsbrief

NMA Gaming is onderdeel van stichting My Breath My Music