“Samen gamen is zo leuk, dat doen ze thuis nauwelijks”
Zon, gezelligheid en heel veel leuke activiteiten. Ook bij NMA Gaming konden kinderen met en zonder beperking terecht tijdens De Grote Samenspeeldag op zondag 4 juni. Wat waren er veel bezoekers en het leuke was, er werd heel veel samen gespeeld in het Gamestation.
Bojan die in een rolstoel zit, speelt samen met zijn kleine broertje. “Dat gebeurt thuis eigenlijk nauwelijks,” zegt moeder. “Dan spelen ze op hun eigen Playstation en hier samen op de X-Box.” Bojan springt en zijn broertje rent. “Ze spelen echt samen.” Dat kan hier bij het Gamestation van NMA Gaming. Alle gameapparatuur wordt zo ingesteld dat het voor ieder kind met een beperking te gebruiken is. Alles is op maat in te stellen en aan te passen. Even een snoertje veranderen, een console verplaatsen, een andere joystick of losse knop, stekkers verwisselen en gamen maar. De kinderen staan met hun ouders en andere gezinsleden in de rij om aan de beurt te komen.
“Niet zo behendig meer, maar het sociale aspect is veel belangrijker”
Er lopen bij het Gamestation drie ergotherapeuten van NMA Gaming rond om alles in goede banen te leiden, Sylvie, Mariska en Jikke. Mariska “Ik heb zelf ooit de hulp van NMA Gaming nodig gehad, van Ruud, onze uitvinder.” Op haar drieëntwintigste hield ze hersenletsel over aan trombose na het gebruik van de pil. “Ik was net klaar met de opleiding ergotherapie en gamen was mijn lust en mijn leven.” Tijdens haar ziekteproces ging ze op zoek naar mogelijkheden om weer te gamen en kwam in contact met Ruud. “Ik ben niet meer zo snel en behendig als vroeger, maar dankzij een aantal aanpassingen kan ik nu ook weer gewoon gamen. Het sociale aspect is zo belangrijk.” Ze helpt waar ze kan. “Ik werk drie dagen bij Ons Tweede Huis, een zorginstelling, en heb niet de energie om meer te werken, maar op dagen als dit, in het weekend, help ik graag om anderen ook deze kans te geven.”
Eenvoudig meedoen
“Je moet er op gaan staan,” zegt Melle van 8,5 jaar tegen zijn broertje van 4. Ze spelen samen het spel Yoshi’s. “Je kunt dit spel zo instellen dat je wel samen moet spelen,” legt ergotherapeut Sylvie uit. “Je kan de taken verdelen en samen optrekken in het spel. De een kan lopen en de ander kan dan dingen pakken of omver gooien. Je kunt op elkaars rug springen. Zo kan iedereen vrij eenvoudig meedoen en echt samen spelen in deze game.” Er volgen die dag nog vele kinderen die hier spelletjes en aangepaste apparatuur uitproberen. Gamen is universeel, met wat aanpassingen is het voor kinderen met een beperking heel goed te doen en kunnen ze dus zelfs samen spelen.
Unieke uitleenservice
Melle is er wel duidelijk over. “Dit werkt veel beter dan thuis.
” Moeder Femke: “We hebben thuis een gewone controller met kleine knoppen, maar met deze joystick kan hij veel beter sturen.” Ze overweegt aangepaste apparatuur aan te schaffen. “Melle heeft Duchenne, een progressieve spierziekte, dus hij zal steeds minder goed de normale apparatuur kunnen gebruiken.” Ergotherapeut Sylvie: “Je kunt vanuit de stichting allerlei aanpassingen lenen om te proberen en te kijken wat voor jouw kind het beste werkt en we kunnen ook kleine aanpassingen doen.” Een unieke uitleenservice dus, die ze deze dag nog heel vaak onder de aandacht zal brengen.