Ik heb er nooit bij stilgestaan dat gamen op deze manier mogelijk is

Ik heb er nooit bij stilgestaan dat gamen op deze manier mogelijk is”

Peter Jan van der Meulen

Bolsward, 26 juli 2022

De 30-jarige Peter Jan van der Meulen kan sinds kort weer de games spelen die hij vroeger speelde. “Noem het nostalgie.” De spellen van tegenwoordig zijn veel complexer en sneller, er zijn meer knoppen om alle functies te bedienen. “Dat lukte me op een gegeven moment niet meer, maar met een aangepaste gameset gaat dat prima.”

In de jonge jaren van Peter Jan was de besturing veel simpeler. “Ik ben opgegroeid met de Gameboy en de Gamecube die je met een hand kon bedienen. Op de computer idem. Je kon op een toetsenbord een multiplay spelen.” Dat was sinds de games complexer werden niet meer weggelegd voor Peter Jan die Hemiparese heeft. “Ik ben halfzijdig verlamd aan de linkerkant en kan mijn arm en been minder goed gebruiken door spasmen.” Dat betekent dat kleine bewegingen niet lukken met de linkerhand. “De fijne motoriek ontbreekt. Ik kan de knoppen niet goed indrukken of ik druk ze tegelijk in omdat de knoppen te dicht bij elkaar zitten.” En dat is best een probleem als je in Mariokart de bocht moet nemen, iets moet ontwijken of snelheid wilt maken. Of als je in Pokémon Unite wilt lopen en tegelijk om je heen kijken en aanvallen.

Ik miste het gamen

In het dagelijks leven redt hij zich prima. “Ik woon zelfstandig, doe mijn eigen huishouden en ben een paar ochtenden in de week onderwijsassistent op een basisschool. Soms moet ik wel om mijn energie denken.” En hoewel hij ook graag leest en met vrienden afspreekt, miste hij het gamen wel tot hij op een gegeven moment op sociale media iets tegenkwam over NMA Gaming. “Ik ben op de website gaan kijken, werd nieuwsgierig en stuurde een mail waarin ik mijn situatie uitlegde.”

Met hand en voet

Het gevolg is dat Peter nu een complete set heeft kunnen lenen. “Ruud van der Wel stelde een pakket samen waarvan hij dacht dat die bij mijn situatie past en het werkt erg goed. Ik heb er alleen nog twee minicontrollers bij geleend.” De basis is de Hori Flex Controller die de knoppen bovenop heeft zodat Peter Jan ze gemakkelijk kan bedienen. Hij heeft twee matjes waarop de knoppen met elastiekjes zijn vast te zetten zodat ze niet verschuiven. “Een van de matjes heb ik op schoot. Daarop ligt ook de grote controller waarmee ik kan sturen en lopen. Onder de muis van mijn hand zitten twee knoppen waarmee ik aanvalstechnieken kan uitvoeren.” Dat kan hij ook met de knoppen op het matje onder zijn voeten.


Harry Potter

“Door deze setting kan ik lopen en kijken tegelijk en zijn er meer games die ik zou kunnen doen.” Daarin is hij nog zoekende. “Ik kijk op YouTube filmpjes waarin mensen games spelen en kijk dan goed hoe ze het doen en of dit voor mij haalbaar zou zijn.” Wat hij erg leuk zou vinden om te spelen is Harry Potter Hogwarts Legacy. “Ook een stukje jeugdsentiment. Ik ben ermee opgegroeid en een grote fan. Aan het eind van dit jaar komt het spel uit en dan ben ik benieuwd of ik het kan spelen.” Het voordeel van deze switch is dat je ook online kunt spelen. “Dat ben ik nog aan het uitzoeken. Vrienden van mij spelen Pokémon Unite en Mariokart al online en er zijn ook wedstrijden te spelen. Ik win wel eens van vrienden. Je moet een beetje geluk hebben maar het is vooral leuk voor de competitie en voor de contacten die je dan hebt.” Hij is blij met deze set. “Ik had er nooit bij stilgestaan dat het op deze manier mogelijk is om te gamen.”

 

 

 

 

 

 

CONTACT
Ruud van der Wel
Rijndam Revalidatie
Ringdijk 84
3054 KV Rotterdam
KvK-nummer 24447671
info@nmagaming.nl

Mede mogelijk gemaakt door:

DONATIES
Stichting 'My Breath My Music'
Bankrekeningnummer
NL43RABO0106057820
te Rotterdam

Doneer met behulp van iDeal!

Schrijf je in voor de My Breath My Music nieuwsbrief

NMA Gaming is onderdeel van stichting My Breath My Music