Winny van Rij, DINSDAG 26 oktober 2021

Achttien jaar heeft het geduurd voor Korneel weer kon gamen met een controller. “Sinds de zomer van 2021 heb ik dankzij de oplossingen van Ruud weer de mogelijkheid om andere soorten spellen te spelen zoals Sonic en ik kan dit ook samen met anderen doen.”

DORDRECHT – Korneel heeft Duchenne spierdystrofie. “Tot mijn veertiende kon ik nog wel wat doen met een toetsenbord en muis maar de laatste jaren kon ik eigenlijk alleen nog spelletjes doen met de muis.” Dat bleef daarom beperkt tot spelletjes die je via internet kunt spelen. “Zoals Sims bijvoorbeeld.” Korneel is nu 37 jaar en had zich er al bij neergelegd dat hij nooit meer andere spellen zou kunnen spelen, tot Ruud van der Wel in de zomer van 2019 met ideeën kwam.

Speciale attributen

“Ik kom al meer dan twaalf jaar bij Ruud voor mijn ademtherapie. Daardoor heb ik ook de Magic Flute leren spelen. Dat vind ik zo leuk. Zelfs nu mijn ademtherapie niet meer nodig is, speel ik Magic Flute en betaal zelf mijn lessen.” En toen, in coronatijd, richtte Ruud zich op het gamen. “Hij ging dingen uitlenen aan mensen zoals ik en paste de controller aan die Microsoft had ontwikkeld.” Alleen een controller was niet voldoende. “Ik heb een speciale kleine joystick die ik met mijn vingers kan bedienen en mijn armen steunen op speciale kussens.” Daarnaast is er een blaasschakelaar. “Hiermee kan ik twee kanten op in het spel.” En dat alles in een standaard opstelling op zijn speciale rolstoelblad. Dit game-werkblad is gemaakt door sponsor Ecotax, de armsteunen door sponsor Ortho Innovatief en Ruud aapte de mini joystick na, tot het kurken balletje aan toe.

Ortho Innovatief sponsorde de armsteunen

Samen is leuk

De opstelling staat er nu standaard voor Korneel, maar afhankelijk van het spel moet dit toch weer net anders worden aangesloten. “Een stekkertje verwisselen bijvoorbeeld.” Daarbij helpen zijn moeder, schoolvrienden van vroeger of de zorg. Iedere week komen zijn neefje en nichtje. “Van 5 en 7 jaar en dan spelen we allerlei games. Ik kan nu weer met anderen spelen en dat is super leuk. Terwijl de ander in het spel loopt kan ik bijvoorbeeld springen.” Het is af en toe nog wel wennen. “Soms kan ik nog niet zo snel reageren.”

Zelfstandig wonen

Korneel woont zelfstandig met de nodige hulp. “Mijn moeder komt dagelijks koken en eet meestal mee of ze laat hier iets achter dat de zorg kan opwarmen.” Om hier te wonen moest het personeel wel allerlei cursussen doen en hij is er blij mee. “Anders zat ik in een verpleeghuis. Daar zat ik een half jaar maar daar heb je geen enkele privacy.”

Voorlichting op scholen

Gamen is niet dat dit het enige is dat Korneel doet. “Ik ben ook actief in andere dingen. Om de twee weken muziekles, elke week rolstoelhockey en het scholenproject.” Hierbij gaat hij met anderen langs basisscholen. “De kinderen laten ervaren hoe het is als je blind bent of in een rolstoel zit.” De ene week mogen de kinderen dingen proberen, de week erna gaat Korneel terug naar school. “Dan kunnen de kinderen allerlei vragen stellen en vertel ik er van alles over.”

Korneel is blij met Ruud. “Mooi dat hij mensen zoals ik helpt en van alles bedenkt waardoor we toch muziek kunnen maken of kunnen gamen. Dat is voor heel veel mensen echt heel fijn.” Misschien dat er op de scholen ook kinderen zijn die de techniek in willen en ik zo op ideeën kan brengen.

Games die ik nu wel kan spelen

Ik speel graag Sonic Mania en andere platform games. Ik hou van Race spellen zoals Forza. Ik speel ook leuk samen met mijn neefje Paw Patrol, Rush en andere Disney-Pixar games.

De XAC Mini Joystick met kurken balletje

CONTACT
Ruud van der Wel
Rijndam Revalidatie
Ringdijk 84
3054 KV Rotterdam
KvK-nummer 24447671
info@nmagaming.nl

Mede mogelijk gemaakt door:

DONATIES
Stichting 'My Breath My Music'
Bankrekeningnummer
NL43RABO0106057820
te Rotterdam

Doneer met behulp van iDeal!

Schrijf je in voor de My Breath My Music nieuwsbrief

NMA Gaming is onderdeel van stichting My Breath My Music