Alex van Turenhout

Dongen, 21 september 2022

De 28-jarige Alex van Turenhout is een handige persoon. Hij past de instellingen van een game aan naar zijn eigen wensen. “Ik kan vele games wel gewoon spelen maar bijvoorbeeld bij Euro Truck Simulator 2 kun je het overige verkeer uitschakelen en dat speelt een stuk rustiger.”

Alex heeft een spierziekte. “Mijn rechterhand doet het minder goed dus ben ik een tijd geleden al op zoek gegaan naar mogelijkheden om games op de computer eenvoudiger te spelen.” Hij heeft binnen Minecraft de toetsen aangepast de pijltjestoetsen en andere functietoetsen dicht genoeg bij elkaar zitten om ze te kunnen bedienen met twee handen. “Ik kan met mijn andere hand wel blind typen maar ik moet hem niet teveel heen en weer bewegen.”

Gewoon via Bluetooth

Hij kwam er achter dat je via een achterdeurtje het verkeer kunt uitzetten in Euro Truck Simulator 2. Voor de liefhebbers deze link. “Daar kwam ik toevallig achter.” En dat typeert Alex. Hij weet waar je moet zoeken en is handig. “Ik ben ICT-er en webdeveloper dus ik weet wel wat van deze technieken en ik wil die dingen ook uitzoeken.” Hij speelt gewoon spellen op de Nintendo Switch zoals Mario Kart en Animal crossing maar als je bijvoorbeeld een Joy-Con kunt verbinden met de computer, komen er meer mogelijkheden bij. “Dat ben ik nog aan het uitzoeken maar het moet kunnen omdat het via Bluetooth werkt.” Het werkt in ieder geval zo dat je de Joy-Con van de switch kunt afhalen, er de bijbehorende schuif overheen kunt plaatsen waardoor het een minicontroller wordt. “Je zou het in de toekomst zelfs op je telefoon moeten kunnen spelen.”

In onderstaande video laat Alex zien hoe hij van de Joy-Con een minicontroller maakt.

 

Aanpassingen doen

Eigenlijk kun je alles aanpassen zegt Alex en dat wil hij hier vooral laten weten. “Wij moeten laten zien dat het mogelijk is alles aan te passen.” Hiermee helpt hij gelijk ook Ruud van der Wel van NMA Gaming. “Ik ken hem al van Mytylschool De Brug waar hij muziekles gaf. Ik zat in de schoolband en speelde keyboard. Ruud had het toen al over een nieuw initiatief maar pas toen ik bij hem kwam voor de Magic Flute omdat ik slaapapneu heb, vertelde ik over de aanpassingen die ik aan games doe en dat anderen dit ook kunnen doen.”

Muzikale familie

Zijn hele familie is muzikaal. “Mijn ouders en zus spelen gitaar en we hebben ook wel eens opgetreden. Diezelfde familie startte een aantal jaren geleden met een eigen zorghuis waar Alex ook een tijd woonde. “Ik woon nu zelfstandig in een groep en hoop later echt op mezelf te kunnen wonen met wat meer ruimte dan de ene kamer die ik nu heb. Ik heb echt behoefte aan meer ruimte.” Als hij dan helemaal zelfstandig woont, wil hij een eigen bedrijfje beginnen. “Voor het bouwen van websites. Nu doe ik dat ook al maar ik kan er vanwege mijn uitkering niets voor vragen, maar dan moeten de regels wel aangepast worden.”

Humor helpt

Naast webbouwer, is Alex ook blogger en gastspreker. “Beide dingen doe ik om meer begrip te vragen voor mensen met een beperking zodat er meer acceptatie komt, zie elkaar als een gelijke, humor helpt daarbij.” Zo heeft hij zijn eigen site https://alex123.nl/ waar je ook de blogs kunt vinden. Het liefst gaat hij er op uit. “Naar scholen om gastlessen te geven over leven met een handicap. Dat wil ik vaker doen maar mensen moeten je wel weten te vinden.” Hij was in ieder geval te gast op de Avans Hogeschool in Breda. “Via een docent die ik kende en dat was fijn om te doen, ik kreeg goede reviews, ook over mijn gebruik van humor. Kijk ook hiervoor op zijn site.

CONTACT
Ruud van der Wel
Rijndam Revalidatie
Ringdijk 84
3054 KV Rotterdam
KvK-nummer 24447671
info@nmagaming.nl

Mede mogelijk gemaakt door:

DONATIES
Stichting 'My Breath My Music'
Bankrekeningnummer
NL43RABO0106057820
te Rotterdam

Doneer met behulp van iDeal!

Schrijf je in voor de My Breath My Music nieuwsbrief

NMA Gaming is onderdeel van stichting My Breath My Music