“Met deze controller kan ik wat meer ontspannen”

Bernd Meints

Woerden, 17 april 2024

Bernd Meints beschikt sinds drie maanden over een speciale nieuwe aangepaste controller voor de Playstation 5. “Voorheen waren het maar houtje touwtje oplossingen. Ik was er wel aan gewend, maar fijn was het niet, ik kon niet bij alle knoppen. Dat is nu wel anders.”

De 35-jarige Bernd woont sinds twee jaar zelfstandig in Woerden waar hij ook geboren is. “Ik heb eenmaal per week een ambulant begeleider en eenmaal per week een schoonmaker. De rest doe ik zelf.” Dat is voor het eerst. “Van mijn twaalfde tot mijn achttiende zat ik intern in woonpaviljoens.” Na het voortgezet onderwijs zat hij in een 24-uurs-instelling en nog later verhuisde hij naar Groesbeek. “Ik ben nu aan het afbouwen maar ik was paralympisch sporter en woonde in een instelling vlakbij de plek waar altijd getraind werd.” Hij speelde Boccia. “Een sport met een witte bal, zes rode en zes blauwe ballen.” Toen die instelling naar Amsterdam verhuisde zocht hij een betaalbare woonplek. “Zo kwam ik weer in Woerden terecht, op 10 minuten van mijn ouders.”

Mijn hand ontspant wat meer

Bernd heeft cerebrale parese, een houding- en bewegingsstoornis die veroorzaakt wordt door een beschadiging van de hersenen. “Dat is bij mijn geboorte gebeurd. Ik heb in alle ledematen spasmen maar vooral aan de linkerkant.” Dat maakt allerlei handelingen lastig om te doen, zo ook het gamen. Drie maanden geleden kwam zijn pre-order binnen van de Access™-controller. “Ik was benieuwd of dit een oplossing voor mij zou zijn zodat ik iets meer vrijheid zou krijgen om mijn vingers te bewegen.” En dat is inderdaad het geval. “Ik hoef de controller niet steeds vast te houden, kan deze gewoon op tafel of op schoot leggen. Mijn hand leg ik gewoon op de controller waardoor die wat meer ontspant.”

 

Je kunt alles zelf bepalen

De ronde controller heeft acht knoppen die je handmatig kunt instellen. “Dat was een beetje trial and error,” aldus Bernd. “Het is wel plug en play maar al die acht knoppen moet je afzonderlijk instellen en soms blijkt na een paar keer gamen dat het toch anders moet. Daar ben je dan wel even een tijdje mee bezig.” Er zijn ook bredere knoppen die je over twee knopen tegelijk kunt leggen die daarmee een stuk groter is. Verder zijn er drie geheugens voor diverse games. “Voor Fifa heb ik sommige knoppen anders ingesteld dan voor Hogwarts Legacy waar ik de controller een halve slag draai. Ook het pookje kun je er op verschillende manieren op zetten. “Je kunt het instellen zoals je wilt en dat kan voor iedereen anders zijn. In principe kun je alles wat de knop doet zelf bepalen.”


Op de foto de opstelling die Bernd gebruikt.

Technisch snufjes

Een beetje handigheid moet je dus wel hebben maar dat is voor Bernd geen probleem. “Ik ben wel ingesteld op technologie. Ik heb in huis allerlei handige technische snufjes aangebracht. Als het donker wordt gaan de lichten aan en de gordijnen dicht, en als ik dan weg zou gaan, registreert het systeem via mijn mobiel die ik dan bij me heb, dat de lampen weer uit gaan.”

Playstationfan

Bernd is al jaren een Playstation speler. “Ik heb wel eens wat anders geleend van Ruud van der Wel van NMA Gaming om te proberen of dat beter voor mij was maar ik kom toch steeds terug op Playstation, dat ben ik helemaal gewend.” Hij heeft wel een Nintendo Switch. “Die is wat handzamer en die nam ik mee op vakantie en op reis voor de paralympisch spelen.” Die gebruikt hij nu nauwelijks meer. “Mijn laatste wedstrijd was tijdens de European Para Championships vorig jaar zomer in Rotterdam.”

Samen gamen is gezellig

Gamen met anderen doet hij ook wel. “Ik speelde Fifa wel tegen de computer maar op een gegeven moment leer je bepaalde patronen herkennen, dan is het niet zo spannend meer. Als je tegen andere mensen speelt is het altijd anders.” Je hoeft elkaar niet fysiek te zien om samen te gamen maar soms is dat wel gezellig. “Een vriendin en een vriend van mij die ook in een rolstoel zit hebben dezelfde controller aangeschaft, dus dat is leuk, kunnen we ervaringen uitwisselen.” Een andere vriend maakte trouwens de foto bij dit artikel toen hij bij Bernd ging gamen.

CONTACT
Ruud van der Wel
Rijndam Revalidatie
Ringdijk 84
3054 KV Rotterdam
KvK-nummer 24447671
info@nmagaming.nl

Mede mogelijk gemaakt door:

DONATIES
Stichting 'My Breath My Music'
Bankrekeningnummer
NL43RABO0106057820
te Rotterdam

Doneer met behulp van iDeal!

Schrijf je in voor de My Breath My Music nieuwsbrief

NMA Gaming is onderdeel van stichting My Breath My Music